donderdag 20 augustus 2009

Daffy & De Groene Trut

Met een valies vol lekkers (chocolade, snoep, wafels, …) arriveren Vanessa & Jeroen in Malawi. Geeft telkens een apart gevoel als er bezoek komt! V&J hebben een wagen gehuurd met daktent wat het samen reizen heel comfortabel maakt, een Landrover Defender. We dopen ze “de groene trut” omdat ze wat mankementen heeft en niet altijd wil starten.

In Lilongwe nemen we afscheid van Griet en Bart die foto nummer vier beet hebben. Ze zaten ons op te wachten bij Daffy als we in Lilongwe een wandeling waren gaan maken. Eerste stop in het zuiden van Malawi is Majete NP, een park dat mooi is van natuur met weinig dieren vanwege jarenlange stroperij. Momenteel doet men veel moeite om het park terug op te waarderen, met hulp van de community, ze zijn naar ons gevoel op de goede weg. Er zijn wel indrukwekkende watervallen, Kapichira Falls, en leuke drives door de bossen. Van hieruit bezoeken we Nyala Park, een heel klein parkje (35km²) op de grond van een suikerplantage. Men heeft de hele buurt vol suikerriet gezet en uit schuldgevoel een piepkleine plaats natuur gelaten en daar een parkje van gemaakt. We willen er blijven slapen, wat na veel discussie kan (campsite? Yes, sleeping? No …. probeer daar maar eens wat duidelijkheid in te vinden). Er zijn geen faciliteiten, niet erg, zijn volledig voorzien. Krijgen een plaats op een open stuk in het bos. Er zit veel wildlife, keerzijde van de medaille is dat je hier wel een beekse-bergen-gevoel krijgt.

Onderweg naar onze volgende stop, Liwonde NP moeten we in een dorpje langs de kant van de weg van een politieman, want het konvooi komt langs. Wij vragen ons natuurlijk af, welk konvooi?? Een plaatselijke man vertelt ons dat DR Bingu wa Mutharika er aan komt (wie is dat vragen we ons af?? … ah, de president). Zijn farm is hier vlak in de buurt. Eerst vliegt er een politiewagen door die de omgeving scant. Later komt de president met zijn gevolg op Amerikaanse wijze erdoor, wel 20 wagens, een ambulance, een campervan, veel Hummers en andere chicke bakken… wat een vertoon, te weten dat Malawi straatarm is (2de armste land van Afrika). Wij vroegen ons al af waarom er hier de best onderhouden weg van Malawi ligt …

Liwonde NP is “home to the big 5” volgens hun slogan. Als we met een gids praten blijkt het al van 2007 geleden te zijn dat ze nog een leeuw gezien hebben en luipaarden zitten er ook niet. The big 3 wel, het is wel een knap park. Veel olifanten, soorten antilopen (oa. Sable en Roan), vogels, nijlpaarden, krokodillen, … We verblijven op de campsite van een luxe lodge. Zij organiseren verschillende activiteiten en we doen een bootsafari en georganiseerde game-drive. Voelen ons echt een dagje een luxe-safari-invliegtoerist! De bootsafari is super met veel beesten lang en in het water. Tijdens de game-drive zien we de zeldzame zwarte neushoorn.

Nu zitten we aan lake Malawi en zaterdag vliegen V&J terug en gaan wij door naar Zambia. Hopelijk start de Groene trut zodat ze de vlucht niet missen …

We zijn voor de eerste keer (terecht) gepakt op overdreven snelheid (natuurlijk ook de eerste keer dat we te snel reden!?) maar omdat ze niet konden bewijzen dat we te snel reden hebben ze ons moeten laten gaan. Ze waren het vergeten op te nemen!!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Hey, dat duurde nogal vooraleer er 'n nieuwe update stond :-) 10 aug en dan pas 20 aug... jullie hebben geen tijdsbesef he, zeker op verlof??!! Toch effe zeggen: Jeroen, ge ziet er geweldig goed uit op de foto (mét bier) weet niet of het daaraan ligt of aan de, nu al, maandenlange relaxte vakantie!!! Wees toch nog maar voorzichtig (en niet te snel!!!)Want wie weet staat de camera volgende keer wél op! Tot binnenkort!!! Nog heel veel fun!!! Dikke kussen, Sofie, Jörgen, Noa (die jullie nog steeds herkent en Cedric!

Anoniem zei

Katrijn is duidelijk de fotografe van de expeditie! Moeilijk werk zeker om iedereen er zo goed er te laten uitzien...

Amai, alweer en park - ik begin de indruk te krijgen dat Afrika veel parken en beesten heeft. En wie dat naar Afrika gaat dan opeens omgetoverd wordt in eens soort Afrikaanse aboriginal (niet qua uiterlijk). Ik denk dat jullie dan 's avonds wel goed slapen. Zo veel frisse lucht, vers eten, en relaxt ritme!

In arme landen zijn er ook rijke mensen - zoals de president. Dan moet je maar hopen dat ze daar op een ietwat ethische wijze zijn geraakt zonder al te veel gesjoemel. Tja, dat kunnen we vergelijken met dat er, op mijn ere woord, geen doping is in het wielrennen (de kans is klein).

Hopelijk kunnen V&J jullie wat bijhouden in hun groene traktor. In elk geval lijkt het daar gezellig!

Even een andere kwestie, Jeroen, ge weet toch dat uw super-idool zwanger is?! Misschien moet Katrijn toch eens checken waar jij u zo'n 3 maanden geleden bevond.

Tot slot, hier een toepasselijke leuze voor jullie, gezien op de fotos de rode draad van uw reis wel duidelijk is:

Nunc est bibendum!

S&L

Kristin zei

Hey Katrijn en Jeroen,
hier zijn jullie pas "echte" toeristen die op safari gaan, wat natuurlijk er bij hoort. Maar ik vind het nog steeds heel knap wat jullie doen tijdens deze Afrikaanse tocht. Nog veel leute en groetjes van Kristin en Eddy.

Hans zei

Gelukzakken!! Wij hebben in Mvuu twee game drives gedaan. Veel sporen en kak gezien van de rhino's, maar niet de beestjes zelf.

Veel plezier nog met de verdere reis zuidwaarts! Helaas zit het er voor ons --invliegtoeristjes-- binnen een week al op.

Hans, Anita, Marjolein, Maarten, Annelies vanuit Fat Monkeys.

Anoniem zei

Hey overlander Jeroen,

Was al een paar keer komen piepen, maar nu eindelijk een reactie! Ik zie dat jullie ten volle genieten. En dat is wat jullie absoluut moeten doen tot het einde. Ik hou van jullie planning, met zoveel rustmomenten tussen de actie door :-) Het doet me terugdenken aan onze reis een paar jaar geleden. Zoveel tijd is immers een luxe die je blijkbaar enkel op zo'n momenten nog kan hebben.
Like I said : geniet nog van Afrika, het wildlife, het King & Queen gevoel, de tijd en elkaar ... en tot binnen X weken bij -je zal het niet graag lezen- Manpower :-)
Steven