donderdag 26 maart 2009

Star Wars

Een kleine bergrit door de bergen stond op het programma … in Mides lopen we een boeiende gids tegen het lijf die samen met ons de trip naar Ong Jemal en de wereldbekende star wars site wil maken, we gaan in op zijn voorstel. Mides is een oud en verlaten dorp aan de rand van een indrukwekkende kloof waar verschillende bekende films zijn opgenomen, oa de Englisch Patient, de kloof vormt ook het decor voor de “vliegtuig”-achtervolgingen uit verschillende star wars filmen en de vader van ex-president Chirac deed in Mides zijn legerdienst. Na langs de gids thuis te passeren (en lekkere berberpizza op te halen) rijden we over het Kef Schfair gebergte langs een door het duitse leger aangelegde weg tijdens WOII. Onderweg zijn er schitterende vergezichten, op een punt had je het ideedat er in de verte zelfs een oceaan lag (mirage). Dwars door de woestijn rijden we via Ong Jemal (rotsen die met wel wat inspiratie op een kameel lijken) tot de goed bewaarde filmset van de eerste Star Wars film. Hier hebben ze 4,5 maand bezig geweest om 12min film te maken. De weg ernaar toe is barslecht en neemt enkele uren rijden in beslag. Het laatste deel is over zandduinen, we doen onze eerste ervaring op en zijn blij dat we een persoonlijke gids bij hebben die ons leert hoe we het moeten aanpakken. Na 6 keer proberen zijn we over de eerste duin geraakt, het begin gaat steeds vlot maar op het einde heb je super mul zand waardoor je onmiddellijk snelheid verliest en wegzakt. We genieten van een mooie zonsondergang en rijden in het donker door de woestijn terug naar Tozeur. Hebben behoorlijk wat geleerd over 4x4en en in het mulle woestijnzand rijden. We komen doodmoe terug aan in Tozeur en gaan in een plaatselijk restaurant bricks en nog meer berberpizza eten, lekker.

Gisteren zijn we tot Douz gereden door de Chot El Jerid, een immense zoutvlakte.

We staan nu op een leuke camping met douche en deze is welgekomen na een aantal dagen. We doen de was en kuisen Daffy op, is nodig want alles zit onder het stof en zand.

Wat vandaag een volledige rustdag zou worden is een beetje anders gelopen, deze ochtend merkten we op tijdens onze dagelijkse bandencheck dat één van onze banden wat platter stond dan normaal en er een vijs in zat, band eraf gehaald en laten herstellen in de plaatstelijke bandencentrale. Het heeft ons wel wat moeite gekost en hebben veel hulp gekregen, we zijn content dat het nu is gebeurd, weten nu juist hoe het moet.

Het is hier lekker warm, elke km dat we zuidelijker rijden stijgt de temperatuur mee… nu ongeveer een 28 graden en de komende dagen zou het naar 34 graden gaan (is een goede voorbereiding op de 50 graden die ons in Soedan te wachten staan) Morgen trekken we voor de eerste keer met enkel de gps de sahara in en gaan er ook een nacht in kamperen.

Onze Midesgids was een wandelende encyclopedie, hij wist hoeveel keer Tunesië in elk land ter wereld kon, hoeveel Tunesiërs er overal ter wereld per land wonen, … weet er iemand: als ze een bergweg gaan aanleggen, hoe bepalen ze dan welke route ze juist zullen volgen naar boven?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Toch leuk om zo jullie reisverhaal te lezen op jullie blog.Ik reis mee met jullie, 't is heel interessant om dat allemaal te weten daar in Tunesië. Hop, hup, met Daffy.
Groetjes, Kristin H.

Anoniem zei

ik weet het antwoord niet, maar dat gaan jullie ons nog meedelen. Katrijn heb je je tekens moeten gebruiken voor uit het zand te geraken? Of was dat ook hopeloos. Geniet nog en voorzichtig.

Anoniem zei

Hier wordt het ook steeds maar ... kouder en natter. We beleven jullie avonturen mee en kunnen er ons wel iets bij voorstellen daar we ook al door de woestijn naar Tozeur reden. Heb je dat tandeloze manneke met zijn karretje niet gezien? Wij waren ook nieuwsgierig of Katrijn Daffy uit het zand geschupt heeft met mister Jeroen aan het stuur ...
Doe zo voort en voorzichtig zijn hé.

Anoniem zei

Mmmmm dat beeld van Katrijn met de schup en Jeroen achter het stuur lijkt mij hééééél realistisch ingeschat van mama en papa ;-)
Zeg ik heb ook een vraagje voor jullie : hebben jullie al die wetenswaardigheden van jullie wandelende encyclopedie-gids nagerekend of gewoon aangenomen? .... doordenkertje.
Hilde

leen en john zei

Mannekes dat wordt als maar beter. Met al jullie voorbereidingen, band vervangen al veel moeite?! Wat gaat dat geven als moteur half uiteen hangt!? Niet aan denken zeker. Geef dat antwoord nu maar. kus

Christel zei

Hey avonturiers,
Blij te zien dat alles vlot verloopt. Het ziet er prachtig ui. Geniet van al het moois, van het lekkere eten en van het bier; maar geniet vooral van ' geen Manpower en geen Dexia'.
We volgen jullie verhaal
have fun
Christel & Co

Anoniem zei

Joehoe, geweldige verhalen!!! Echt chique... Hou het maar vol op deze manier he, de trend is alvast gezet en er komt waarschijnlijk nog zoveel moois om te beleven! We volgen jullie op de voet!!! TAKE CARE en tot snel!!! DIKKE KUSSEN, Sofie en co XXX