zaterdag 11 juli 2009

WWWAAAAUUUWWWW!!

Na één nacht verlaten we Kampala om door te rijden naar het westen van Oeganda, Fort Portal, een levendige stad. We vinden een leuke community camping aan een kratermeer (er liggen hier tientallen kratermeren in deze streek). De camping ondersteunt de plaatselijke school. Met een lokale gids maken we een nachtwandeling met als doel bushbabies te zien. Deze beesten kunnen echt kressen als kleine kinderen. Met de pillampen in de hand gaan we op zoek en vinden we ze. Na een aantal dagen rust rijden we door naar Lake Bunyoni, het tweede hoogste meer van Afrika. Dit meer was voordien een rivier maar door lavastromen van de vulkanen een 8000 jaar geleden (kan ook een jaartje meer zijn!?) tot een meer gevormd. Twee dagen rust en zon. Door de bergen gaan we naar Kisoro, vlak aan de grens met (de) Congo. Verschillende vluchttelingenkampen zien we onderweg, het moet hard zijn om hierin te (over)leven. Je voelt de spanning in de grensstreek en voelen ons ook niet echt op ons gemak dus besluiten we door te rijden naar een campsite in de bergen. We ploeteren naar boven (over een rotsweg). Het is er ijskoud: 12 graden en veel wind het doet ons een beetje aan België denken :-).


Bij het binnenrijden van Rwanda valt het contrast met andere afrikaanse landen hard op. De grenspost is georganiseerd en ze hebben zelfs PC’s die werken!! Alles gaat vlot en al snel rijden we terug op asfalt. Het aanzicht is van de modernste tot nu toe. Overal zwaaiende mensen.



10 Juli 2009 stond met een grote circel rond op onze planning: de berggorilla’s!! Er leven nog een 300tal berggorilla’s in deze streek, over 17 verschillende groepen. 9 groepen zijn voor research en 7 voor het toerisme. De gorilla’s worden heel de dag bewaakt momenteel, een paar maanden geleden zijn er nog 6 gorilla’s vermoord aan de congokant. Nu zitten alle groepen in Rwanda.
Vroeg opstaan, we worden om 7u verwacht. Bij aankomst op de verzamelplaats (om 6.58u) is er nog niemand … na een tijdje komt de eerste ranger aan waar we een babbeltje met doen, stilletjes aan komt er meer staff aan. Geen andere toerist te bespeuren. Al lachend maken we een opmerking van “als we dat geweten hadden, hadden we ook wat langer geslapen …” waarop het antwoord “Jullie zijn ongewoon vroeg, zijn jullie niet gaan slapen?”!? Mysterie voor ons opgelost … het uur is veranderd en dat hadden we niet door …
De trekking begint met een stevige klim, we klimmen van 2300 tot 3250 meter. Na een tocht van 3,5 uur zijn we aan onze groep, Kuryama. Een groep van 15 gorilla’s. Onze trekgroep bestaat buiten ons uit 6 andere toeristen (uit Amerika, Denemarken en Zuid-Afrika), een ranger, een helper (die de weg vrij maakt) en 2 legermannen (vanwege onrust in grensgebied en schrik voor rebellen). We mogen maar een uur spenderen met deze beesten. Het is super, waaauuuw, fascinerend, … absoluut een hoogtepunt in onze trip. De Gorilla’s lijken zo op de mens in alle facetten. Het is niet te omschrijven dus zie de vele foto’s op flickr. De terugtocht gaat vlot (naar beneden is dit niet te verwonderen).
We rijden in de late namiddag door naar Gisenyi, 3km van Goma (in Congo, kent iedereen wel van de onrusten een tijdje terug). De komende dagen gaan we verder Rwanda ontdekken en oa. verschillende Genocidememorials, Kigali en wildparken bezoeken.

5 opmerkingen:

Marina zei

Wauw lieve schatten, dat ziet er gewoon fantastis uit. Ben jaloers. Op één van de foto s lijk je zelfs op een gorilla. Blijf genieten, en blijf voorzichtig.

Kristin zei

Zo'n bezoek aan je "voorouders" ,de gorilla's, moet inderdaad een unieke ervaring zijn geweest. Hele knappe foto's trouwens. De gelijkenis is toch geweldig hé ! Ik wens jullie nog mooie verdere reis toe en de groeten aan onze "voorouders".
Kristin

Vanessa zei

Wat schitterend! Ik ben jaloers. Dit is de plek waar Jeroen en ik in eerste instantie mee wilden reizen. Helaas was dat niet gelukt. Maar we komen eraan. De malaria pillen zijn gekocht.

Anoniem zei

Hey, hier Wim (van Lien); ik moet zeggen naar deze foto's keek ik het meest uit. Omdat dit ook voor mij nog een reis-droom is.
Schitterend !!! Maar die foto's geven waarschijnlijk nog geen 10e weer hoe fantastisch de belevenis echt is!
Geniet er nog van.
En dan nu uitkijken naar de foto's van Namibië (dan droom ik ook weer een beetje dat ik nog ginder was!?)

mama en papa zei

Amai toffe foto's. We wisten wel niet dat er daar ook aangeklede gorilla's rondliepen. En we zagen er zelfs meer dan één ... Blijf maar genieten!